Bach dinleyerek beyin dalgalarını yavaşlatma

Kendisini dinleyen ve vücudundaki ani değişiklikleri yakalayabilen fakat zaman zaman anlam veremeyenler varsa onlar da benim gibi beyin dalgaları ve sonuçlarıyla ilgili araştırmalar yapmaya başlayabilirler. Zira dalgalarınızı stabili ederseniz ve değişiklikleri farkedip düzenleyebilirseniz vucudunuzdaki değişikliği de kontrol altına alabilirsiniz gibi geliyor bana. Bu sıra ani çıkışlar ve sebepsiz yere aşırı tepkisel olabilme hali yaşıyorsanız, odaklanma ve başladığınız işi istediğiniz gibi bitirme problemleriniz varsa aşağıdaki yazı işinize yarayabilir. Müzikle beyin dalgalarımızı etkileyebileceğimiz konusunda hap niyetinde bilgiler var. Burada benim eklemek istediğim şudur, kişisel farklılıklar gösterebilir müzik türleri. Bu sebeple bunlar işe yaramazsa kendi yaşam stiliniz ve müzik zevkinize göre kendiniz için mini bir çalışma yapıp beyin dalgalarınızın hoşlanacağı parçaları kendiniz seçmelisiniz ;)  Uzun zaman önce yazılmış ama gerçekten taze ve okunmaya değer, keyifle okuyunuz.

"Genelde çalışırken -yani yazı yazarken, sunum hazırlarken- Five Finger Death Punch, Avenged Sevenfold, Breaking Benjamin, Bullet for My Valentine, Rise Against dinlerim. Rock, dışardaki ve kafamın içindeki sesleri yutar ve ekrana konsantre olabilirim. Ancak bu ay çok yoğun başladı, hesapta olmayan teslim tarihleri beni teslim aldı ve bir türlü o yazarken ulaştığım konsantrasyon seviyesine eremedim. Macbook’un sağ üst köşesindeki saati izler buldum kendimi.
Sonra mucizevi bir şey oldu. Kalktım, Yo Yo Ma’nın Bach Solo Cello için 6 Suite CD’sini aradım ve uzun süredir çalışırken ilk defa bilgisayardan değil de evdeki müzik sisteminden bangır bangır Bach dinlemeye başladım. Daha ilk notalarda parmaklarım klavyede o sevdiğim ritimde gezinmeye başladı. Yazıyordum. Merak ettim tabii neydi bu etki diye ve müziğin beyin dalgaları üzerindeki etkisiyle ilgili bazı ilginç bilgiler buldum.
4 tane beyin dalgası var: Beta (iyi ve kötü olmak üzere iki frekansı var betanın), Alfa, Teta ve Delta.
İyi Beta frekansı, algıda berraklık sağlıyor. 
Kötü Beta frekansı, hiperaktif davranışları tetikliyor. 
Alfa dalgaları, daha yavaş dalgalar. Gözlerimizi kapatıp beynimizi dinlendirdiğimizde beynimiz de bu dalgaları üretiyor. Alfa dalgası evresindeyken hayal gücümüz aktifleşiyor, anılarımızdaki görsel imgelere erişimimiz artıyor, huzurlu oluyoruz. 
Teta, daha da yavaş beyin dalgaları demek. En yaratıcı evremiz. Bilgileri kolaylıkla yeni şekillerde organize edebiliyoruz. Düşünceler kesintisiz bir dizi halinde akıyor. Ani ilham geldiğini, yeni bir fikir bulduğumuzu, bir çözüm keşfettiğimizi hissettiğimiz evre. Evreka! 
Delta dalgaları, çok çok yavaş dalgalar. Bilgi bilinçaltı seviyesinde işleniyor beynimizde. Çevremizi yine istem dışı gözlemleyip bilgi depoladığımız bir evre bu.

Ve güzel haber. Müzik ile beyin dalgalarımızı etkileyebilirmişiz! Böylece hangi dalga evresinde olmaya ihtiyacımız varsa, müzik seçimi ona göre yapılmalıymış.

Beta dalgalar için Heavy Metal ve Rock, sinir sistemini harekete geçirir, kendimizi dinamik bir şekilde ifade etmeye teşvik eder. Hüznü maskeler ve hoş olmayan çevresel sesleri susturur. Ama ruh hali aktif olmaya müsait değilse, büyük bir gerginliğe neden olur. 
Alfa dalgalar için Jazz, Haydn ve Mozart, ilham verir, insancıllığı ortaya çıkarır, duygusallaştırır, zekileştirir. Hem sevinci, hem acıyı derinden hisettirir. 
Teta dalgalar için Bach, Handel ve Vivaldi, zihni uyarır, yaratıcılığı ve icat etme kabiliyetini artırır. Dil ve edebiyat ile ilgili performansı artırır. Konsantrasyonu artırır ve hafızayı güçlendirir. 
Delta dalgalar için Debussy, bilinçaltımızla bağlantı kurmamızı sağlar, rüya dünyasından faydalanabiliriz."
alıntı:http://www.analogyalanlar.com/2012/01/13/bach-teta-beyin-dalgalari/

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | ewa network review